MaPS yhteistyöhön TPS:n ja neljän muun lähialueen seuran kanssa
Julkaistu: 20.09.2021 15.22

MaPS yhteistyöhön TPS:n ja neljän muun lähialueen seuran kanssa

TPS JUNIORIJALKAPALLO JA 5 LÄHIALUEEN SEURAA YHTEISTYÖHÖN

TPS juniorijalkapallo on solminut yhteistyösopimuksen Liedon Pallon, Maskun Palloseuran, Raisio Futiksen, Ruskon Pallon sekä ÅIFK:n kanssa valmennuksen osaamisen kehittämisen (VOK) tiimoilta.
Sopimuksen myötä käynnistetään alle 10-vuotiaiden joukkueiden valmentajien valmennuskoulutus, jonka TPS toteuttaa. Osana yhteistyötä ja koulutusta toteutetaan tulevan talven aikana myös TPS Talvisarja LähiTapiola Areenalla. Malli on uusi ja tavoitteena on saada Futisvalmentajan starttikoulutuksen (FVS) sisällöt käytäntöön talvisarjan pelitapahtumissa.

”Talvisarjan 5v5 pelit olivat meille todella hyvä mahdollisuus saada hyvissä olosuhteissa ja lähellä järjestettäviä, säännöllisiä ottelutapahtumia. Valmennuskoulutus, joka on liitetty pelitapahtumiin, tarjoaa toivottavasti lisää työkaluja juuri 7-9v lapsia valmentaville valmentajille. Koemme tärkeäksi kouluttaa valmentajia innostavan ja positiivisen harjoitusympäristön luomiseen. Rakastuminen lajiin sekä toimintaan harjoituksissa, on varmasti meidän kaikkien yhteinen tavoite. Puhtaasti valmentajille suunnatut koulutuspäivät antavat valmentajille oivan tavan saada ekstrainspiraatiota sekä verkostoitua saman ikäisiä lapsia valmentavien kanssa”, kertoo ÅIFK:n valmennuspäällikkö Mathias Ahonen

Samoin asian näkee myös FC RP:n valmennuspäällikkö Kimmo Lamminen:

"Ruskolla yhteistyömallin etuna koetaan, että valmentajien koulutus ja pelaajille järjestettävä lisätoiminta kohtaavat aina samassa tilaisuudessa. Pienessä kyläseurassa, usein vasta-aloittaneet valmentajat saavat alkutaipaleelle tärkeitä lisävinkkejä aidossa valmennustilanteessa. Lähialueen muihin valmentajiin tutustuminen ja verkostoituminen, sekä omien pelaajien kehityksen säännöllinen reflektointi muiden seurojen vastaaviin ovat usein tärkeitä oivaltamisen hetkiä erityisesti ”koutseille”. Bonuksena toiminta täyttää tulevaisuudessa talvikauden kalenteria eli pelaajat saavat aiempaa säännöllisempää lisätoimintaa ikäluokasta riippumatta.

TPS:n puolelta odotamme toimintaan osallistuvien henkilöiden vastuullisuutta siitä, että tapahtumat ymmärretään aitona valmentajien ja yhteistyöseurojen kehittämiseen liittyvänä toimintana, eikä vasta lapsiurheiluvaiheessa olevien urheilijan alkujen rekrytointi- tai scouting-toimintana", toteaa FC RP:n valmennuspäällikkö Kimmo Lamminen

Jalkapalloseurojen yhteistyöllä on pitkät perinteet, mutta aina kaikki sovittu ei ole mennyt toivotulla tavalla maaliin. Yhteistyön aloittaminen valmennuskoulutuksen pohjalta, luo uskoa tulevaisuuteen, sillä kaikkien seurojen tavoitteena on vahva toimintaympäristö.

"Seurayhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia laadukkaan pelaajapolun kehittämiseen sekä pelaajan laadukkaan arjen mahdollistamiseen valmentajakoulutusten myötä. Kuten kaiken uuden kehittämisessä, myös tässä seurayhteistyössä kohdataan varmasti myös haasteita, mutta avoimella keskustelulla seurojen välillä ne saadaan varmasti taklattua ja vietyä toimintaa entistä parempaan suuntaan”, summaa MaPS:n toiminnanjohtaja Tomi Anttila

”Seurojen elinvoimaisuuden kannalta on elintärkeää se, että seurassa on riittävästi innostuneita, motivoituneita ja ennen kaikkea koulutettuja valmentajia. Tämä yhteistyö, jonka päätarkoituksena on valmentajien osaamisen kehittäminen, luo siihen hyvän mahdollisuuden. Koulutuksen lisäksi valmentajat tulevat tutustumaan samalla viiden muun seuran valmentajiin ja sitä kautta he saavat ympärilleen myös eräänlaisen tukiverkoston”, toivoo RaiFun puheenjohtaja Timo Kuusela

Odotan VOK-yhteistyön tuovan siinä mukana oleville valmentajille koulutuksen myötä osaamista, jota he voivat hyödyntää omassa joukkueessaan. Yhteisissä tapahtumissa valmentajat voivat sparrailla keskenään ja päästä näin miettimään yhdessä asioita. Lisäksi pelitapahtumat tarjoavat joukkueille hyvissä olosuhteissa toteuttavan tapahtuman. Odotan myös VOK-henkilön tuen auttavan uusia joukkueita liikkeelle.

Yhteistyössä mukana olevat seurat voivat toivottavasti vaihtaa keskenään kokemuksia omista haasteistaan ja siitä, mitä miten mikäkin seura on näitä lähtenyt ratkomaan ja toisaalta toiset seurat voivat heitellä ajatuksia - oletteko miettineet asiaa näin, entä oletteko ottaneet tämä huomioon jne. Uskon, että monet seurat kohtaavat toiminnassaan samankaltaisia haasteita ja yhteistyön myötä jokaisen ei toivottavasti tarvitse keksiä pyörää uudesta. Toivon, että myös pj:t ja tj:t voivat sparrailla toisiaan”, jatkaa LiePan puheenjohtaja Jarno Kankaanranta

Sopimus on merkittävä myös sen kattavuuden kannalta. Seurojen yhteenlaskettu pelaajamäärä on lähes 3000 ja 5v5 -vaiheen koulutettavia valmentajia on n. 200.
Seuroissa tullaan järjestämään vuoden aikana myös yhteistreenejä koulutuksen teemojen mukaisesti. TPS:n 5v5 sekä 8v8 talviliigat käynnistyvät LähiTapiola Areenalla marraskuussa ja jatkuvat kevääseen.

”Olemme todella iloisia, että mukaan on lähtenyt alueemme aktiivisia seuroja ja pystymme tarjoamaan aitoa tukea valmennusosaamisen kehittämiseen. Tämä on seuraltamme iso satsaus, koska jäimme ilman 25 000 euron tukea. Onneksi saimme kuitenkin 7 500 euron tuen ja yhteistyöseurat yhdessä mahdollistavat kyseisen toiminnan.
Meillä on varmasti kaikilla mahdollisuus oppia toisiltamme ja samalla verkostoitua aiempaa monipuolisemmin. Uusien toimintatapojen luominen vaatii aina käynnistämistä ja teemme seurana kaikkemme, jotta toiminta kehittyy tulevaisuudessa entisestään ja mukaan lähtee muitakin alueemme seuroja”, päättävät TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtaja Leena Allen sekä valmennuspäälliköt Mikko Hyyrynen ja Petteri Joensuu.

Kuvassa vasemmalta Mikko Hyyrynen (TPS), Marko Ahlas (FC RP), Jarno Kankaanranta (LiePa), Jarkko Tallqvist (ÅIFK), Kalle Parkkari (RaiFu), Kati Eivola (FC RP), Tomi Anttila (MaPS), Timo Kuusela (RaiFu).